Pyhä Patrick: Irlannin käännyttäjä ja käärmeiden karkottaja?

Ajattelin aloittaa blogini näin Patrickin päivän kunniaksi kirjoittamalla tästä Irlannin kansallispyhimyksestä. Patrickin päiväähän vietetään 17.3. ja samalla se on myös Irlannin kansallispäivä. Se on siinä mielessä erikoinen kansallispäivä, että sitä juhlitaan laajasti ympäri maailmaa, erityisesti Yhdysvalloissa, missä sen kunniaksi järjestetään näyttäviä paraateja ja Chicagossa jopa värjätään kaupungin halki kulkeva joki vihreäksi. Irlannissakin on nykyisin Patrickin päivänä vilkas kulkueperinne, joka kuitenkin on saanut innoituksensa Yhdysvalloista. Etenkin 19990-luvulla alkaneen Dublinin suuri kulkue ja monipäiväinen festivaali on syntynyt Irlannin matkailutoimiston aloitteesta vastauksensa kaupunkiin ”aitoa ja alkuperäistä” Patrickin päivää viettämään saapuvien amerikkalaisten turistien odotuksiin.

 

St._Patrick's_Day_Parade_2015_DC_(16222650564)

Kuva:Wikimedia commons

Nykyisin Pyhä Patrick on kuuluisa ennen kaikkea siitä, että hän karkotti käärmeet Irlannista ja selitti Pyhän Kolminaisuuden irlantilaisille pakanoille käyttämällä kolmiapilaa vertauskuvana. Todellisuudessa Irlannissa ei ole ikinä ollutkaan käärmeitä, koska Irlanti kadotti maayhteytensä Manner-Eurooppaan yli 8 000 vuotta sitten, jolloin jääkauden jälkeinen ilmasto oli kylmyytensä vuoksi epäsuotuisa vaihtolämpöisille eläimille. Ison-Britannian maayhteys säilyi pari tuhatta vuotta pitempään ja siksi muutama käärmelaji pääsi leviämään sinne ilmaston lämmettyä vähitellen.

 

st-patrick

Yllä olevassa kuvassa näkyvät Patrickiin liitetyt stereotyyppiset elementit: vihreä väri, käärmeet ja kolmiapila. Taustalla oleva linnakin on täysin anakronistinen, koska Patrickin ajan Irlannissa kuninkaillakin on ollut vain puusta rakennettuja halleja, jotka ovat eronneet muun ylimystön asumuksista lähinnä hieman suuremman kokonsa ansiosta.

Todellisuudessa Patrick oli 400-luvulla elänyt britti eli hän syntyi Britanniassa todennäköisesti hyvin pian roomalaisten vuonna 410 tapahtuneen sieltä vetäytymisen jälkeen. Patrick ryöstettiin noin 16-vuotiaana orjaksi Irlantiin, missä hän omien sanojensa mukaan vietti kuusi vuotta karjaa paimentaen. Paettuaan takaisin kotimaahansa hän näki näyn, jossa hänet kutsuttiin takaisin Irlantiin levittämään kristinuskoa.

Patrickin Irlantiin paluun ajankohdasta on käyty tutkijoiden keskuudessa kiivasta keskustelua, mutta jos menet Irlannissa kysymään keneltä tahansa kadunmieheltä, niin hän osaa kertoa Patrickin aloittaneen työnsä Irlannissa vuonna 432. Tämä on pitkään ollut Irlannissa kouluissa opetettu fakta, jota eivät tutkijoiden vuosikymmeniä kestäneet keskustelut ole pystyneet horjuttamaan. Oli niin tai näin, joka tapauksessa Patrickin toiminta voidaan ajoittaa 400-luvulle eli jonnekin myöhäisantiikin ja varhaiskeskiajan rajapintaan.

Ensimmäinen Irlannin historiasta varmasti tunnettu tapahtuman vuosiluku kuitenkin on 431, josta Prosperus Akvitanialaisen kronikka kertoo seuraavaa: ”Paavi Celestinuksen vihittyä papiksi, Palladius, lähtettiin ensimmäiseksi piispaksi irlantilaisille, jotka uskovat Kristukseen.”  Palladiuksen toiminnasta Irlannissa emme tiedä juuri mitään, mutta myöhemmät Patrickin pyhimyselämäkertojen kirjoittajat halusivat tehdä tilaa ”Irlannin todelliselle käännyttäjälle” Patrickille ja siten heidän oli kirjoittettava Palladius pois Irlannin historiasta. Heidän mukaansa Palladius poistui pian saarelta epäonnistuttuaan työssään ja kuoli Britannissa ollesaan matkalla takaisin Galliaan. Joka tapauksessa Prosperuksen kronikka tuo selvästi esiin, että Irlannissa oli kristittyjä jo ennen Patrickia. Tietoja kristinuskosta on levinnyt Irlantiin Britannian ja Gallian kanssa käydyn kaupan, sinne ryöstettyjen kristittyjen britannialaisten orjien ja Walesiin asettuneiden irlantilaisten välityksellä.

Patrick on siitä kiinnostava ja harvinainen aikansa henkilö, että meille on säilynyt kaksi hänen omaa kirjoitustaan. Niistä laajempi Confessio eli tunnustus on puolustupuhe, jossa Patrick puolustaa Jumalalta saamaansa tehtävää Irlannin käännyttäjänä Britanniassa esiin tullutta kritiikkiä vastaan. Patrickin toinen säilynyt kirjoitus on kirje Coroticus nimisen paikallishallitsijan joukoille, jotka olivat ryöstäneet Patrickin vasta kastamia irlantilaisia vangeikseen. Coroticuksen henkilöllisyydestä ei ole varmaa tietoa, mutta hän oli mahdollisesti Britanniasta tai nykyisen Skotlannin alueelta. Kummassakaan kirjoituksessaan Patrick ei anna tarkkoja tietoja, jotka auttaisivat paikallistamaan ajallisesti tai maantieteellisestä hänen toimintaansa Irlannissa.

Tässä katkelma Patrickin tunnustuksesta englanninkielisenä käännöksenä:

So I’ll never stop giving thanks to my God, who kept me faithful in the time of my temptation. I can today with confidence offer my soul to Christ my Lord as a living victim. He is the one who defended me in all my difficulties. I can say: Who am I, Lord, or what is my calling, that you have worked with me with such divine presence? This is how I come to praise and magnify your name among the nations all the time, wherever I am, not only in good times but in the difficult times too. Whatever comes about for me, good or bad, I ought to accept them equally and give thanks to God. He has shown me that I can put my faith in him without wavering and without end. However ignorant I am, he has heard me, so that in these late days I can dare to undertake such a holy and wonderful work. In this way I can imitate somewhat those whom the Lord foretold would announce his gospel in witness to all nations before the end of the world. This is what we see has been fulfilled. Look at us: we are witnesses that the gospel has been preached right out to where there is nobody else there!

Patrickin omat kirjoitukset kokonaisuudessaan latinaksi ja englanniksi (sekä saksaksi, italiaksi, portugaliksi ja iiriksi) löytyvät täältä.

Tunnustuksessaan Patrick korostaa jatkuvasti omaa pienuuttaan ja voimattomuuttaan ja sitä, että Jumala valitsi hänet tästä huolimatta suureen tehtäväänsä. Patrick viittaa Jeesukseen apostoleilleen antamaan lähetyskäskyyn (Matt. 28:18-20) sekä Jeesuksen Pietarille ja tämän veljelle Andreaalle antamaan kehotukseen ryhtyä ihmisten kalastajiksi (Matt. 4:18-19). Siten hän selvästi osoittaa ymmärtävänsä oman työnsä osana samaa jatkumoa.

Hän viittaa myos Matteuksen evankeliumin jakeeseen 24:14: ”Tämä valtakunnan evankeliumi julistetaan kaikkialle maailmaan, kaikille kansoille todistukseksi, ja sitten tulee loppu.” Koska Irlanti edusti Patrickin aikana tunnetun maailman läntistä reunaa, hän näkee oman työnsä tämän raamatullisen ennustukseen täyttymisenä. Hänen käsityksensä oman työnsä osuudesta Jumalan pelastushistoriallisessa suunnitelmassa ei siis ole mitenkään vaatimaton!

Patrickia muistetaan vielä tänäkin päivänä, noin 1600 vuotta hänen elinaikansa jälkeen, Irlannin käännyttäjänä ja kansallispyhimyksenä, mikä kertoo hänen seuraajiensa propagandakoneiston toimivuudesta. On selvää, että Patrick ei yksinään käännyttänyt koko saarta, vaikka hänen pyhimyselämäkertojensa kirjoittajat 600-luvulla halusivat luoda tällaisen kuvan. Patrickin varhaisimpien pyhimyselämäkertojen kirjoittajat Muirchú ja Tírechán pyrkivät vahvistaamaan Patrickin pääkirkon Armagh’n asemaa väittämällä, että koko Irlanti oli Patrickin käännyttämä ja siten hänen kirkollaan tuli olla johtava asema Irlannin kirkon sisällä.

File:Book of Armagh.jpg

Kuva:Wikimedia commons

Yllä oleva kuva on Book of Armagh -nimellä tunnetusta 800-luvulla kirjoitetusta käsikirjoituksesta. Se sisältää Muirchún ja Tírechánin kirjoittamat pyhimyselämäkerrat, sekä lyhennelmän Patrickin Confessiosta. Lisäksi siinä on osa Uuden Testamentin materiaaleista.

Pyhimyselämäkertojen Patrick eroaa suuresti hänen omien kirjoitustensa omaa pienuuttaan ja vajavaisia taitojaan korostavasta kuvasta. Pyhimyselämäkerroissa hän on voittamaton ihmeiden tekijä, joka kukistaa druidit taioin ja ihmein käytävässä taistelussa ja käännyttää pakanat vaikka voimakeinoin.

Patrick muistetaan nykyään useimmiten jonkinlaisena vihreäpukuisena pyhänä miehenä, joka kuljeskelee ympäri Irlantia apila kädessään karkottamassa käärmeitä ja jonka juhlapäivä antaa syyn tuntea hetken aikaa olevansa irlantilainen sukujuuristaan riippumatta. Ehkä häntä voisi mieluummin kunnioittaa yhtenä suurista lähetystyöntekijöistä, pienenä ihmisenä, jonka Jumala lähetti vieraan kansan keskelle toteuttamaan Jumalan pelastussuunnitelmaa ja levittämään Hänen sanaansa.

Advertisement

Tietoja Katja Ritari

Filosofian tohtori, Uskontotieteen dosentti, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkija
Kategoria(t): Pyhä Patrick, Pyhimykset Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Pyhä Patrick: Irlannin käännyttäjä ja käärmeiden karkottaja?

  1. Paluuviite: Pyhä Brigit, hädänalaisten auttaja | Pyhiinvaelluksia

  2. Paluuviite: Pyhä Patrick, orja ja maahanmuuttaja | Pyhiinvaelluksia

  3. Paluuviite: Pyhä Patrick ja druidit | Pyhiinvaelluksia

  4. Paluuviite: Pyhä Patrick: Irlannin käännyttäjä ja käärmeiden karkottaja?

  5. Paluuviite: Pyhä Patrick, Irlannin kansallispyhimys | Pyhiinvaelluksia

  6. Paluuviite: Pyhän Patrickin päivä – Tutkitusti

  7. Paluuviite: Lughnasadh – kelttien sadonkorjuun juhla | Pyhiinvaelluksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s