Ainakin joiden muinaisten roomalaisten kalentereiden mukaan tänään 18. joulukuuta vietettiin kelttiläisen jumalattaren Eponan juhlaa. Eponan kultti oli kelttiläisistä jumaluuksista levinnyt laajimmalle, koska hän oli suosittu kaikkialla Rooman valtakunnassa myös muiden kuin kelttien keskuudessa. Epona on ainoa kelttiläinen jumaluus, jota palvottiin myös Roomassa osana keisarillista kulttia.
Epona Kreikan Makedoniasta 300-luvulta.
Kuva: Wikimedia commons
Epona oli hevosten, aasien ja muulien suojelija ja sen vuoksi hänen kulttinsa oli suosittu myös ratsusotilaiden keskuudessa. Tänä selittää Eponan kultin laajaa levinneisyyttä Rooman valtakunnssa. Lisäksi hänen uskottiin olevan hedelmällisyyden jumalatar, mistä kertovat hänen käsiinsä patsaissa asetetut vilja-astiat ja hänen vierellään kulkevat varsat.
Epona vilja-astian ja hevosten kanssa. Patsas 200-luvulta Saksasta.
Kuva: Wikimedia commons
Eponan nimi juontaa juurensa Gallian kielestä ja viittaa tammaan. Se juontuu protokelttiläisen kielen sanasta *ekwos, joka tarkoittaa hevosta. Eponasta on säilynyt lukuisia patsaita, joiden kuva-aiheena on usein joko ratsastava tai hevosten välissä seisova tai istuva jumalatar.
Kaksi erilaista ratsastavaa Eponaa Luxemburgista.
Kuvat: Wikimedia commons ja Wikimedia commons
Paluuviite: Asterix, kaikkien aikojen kuuluisin keltti? | Pyhiinvaelluksia
Paluuviite: XVIII: Epona, kelttiläinen hevosjumalatar - TUTKITUSTI.