Pyhällä kaivolla Irlannissa Osa 2

Nyt korona-aikana voi vain haaveilla matkustamisesta tai muistella vanhoja matkoja, joten vihdoin päätin kirjoittaa Pyhän Brigitin kaivosta Burrenin alueella Länsi-Irlannissa, missä ehdin vierailla viime maaliskuussa juuri ennen kuin koronakriisi iski ja matkustaminen pysähtyi. Olin Erasmus-henkilökuntavaihdossa vierailemassa muutamassa irlantilaisessa yliopistossa ja vierailuni aikana ruvettiin juuri puhumaan mahdollisista kampusten sulkemisista. Kotiin palattuani kriisi sitten iski kunnolla päälle ja kaikki yliopistolla määrättiin etätöihin ja pian sen jälkeen myös koululaiset kotiin.

Matkalla ehdin viettää viikonlopun ystäväni luona Limerickissä ja teimme päiväretken katsomaan Pyhän Brigitin kaivoa Liscannorissa Claren kreivikunnassa. Saman ystäväni kanssa olimme vierailleet paria vuotta aiemmin toisella Pyhälle Brigitille omistetulla kaivolla, josta olen kirjoittanut aiemmin.

Pyhä Brigit on Irlannin merkittävin naispyhimys ja hänet tunnetaan myös ”Irlannin Mariana”. Hänelle on omistettu lukuisia pyhiä kaivoja ympäri Irlantia ja Liscannor, jossa vierailimme on näistä yksi tunnetuimmista ja suosituimmista vierailukohteista. Se sijaitsee aivan tien vieressä, toisin kuin monet kaivot, joille mennäkseen pitää mennä laitumien tai metsän poikki. Osaltaan suosiota voi selittää myös se, että Liscannor on lähellä Cliffs of Moherin kuuluisia kallioita, joten siellä on turistienkin helppo poiketa.

Liscannorin pyhällä kaivolla on oikeastaan kaksi aluetta, ylempi, jossa sijaitsee hautausmaa, ja alempi, jossa sijaitsee Pyhän Brigitin patsas ja niin kutsuttu grotto eli rakennettu luolamainen tunneli, jonka perällä sijaitsee puro solisee vesiputouksena.

Brigitin patsas alueen keskusaikiolla. Kuva: Katja Ritari

Pyhiinvaellus pyhille kaivoille on yhä Irlannissa suosittua eriyisesti pyhimyksen juhlapäivänä. Brigitin päivän 1. helmikuuta lisäksi Liscannorin kaivolle on tapana kokoontua myös muina kirkollisina julapyhinä. Pyhiinvaeltajat kiertävät koko alueen tiettyä reitiä lausuen rukouksia tietyissä kohdissa ennen kuin astuvat sisälle varsinaiseen grottoon. Irlannin tunnetuin pyhiinvaellus lienee kiipeäminen Pyhän Patrickin vuorelle Croagh Patrickille heinäkuun viimeisenä sunnuntaina.

Grotton käytävä. Kuva: Katja Ritari

Tämän kaivon suosiosta kertoo se, että veden luokse johtava käytävä on täynnä sinne tuotuja erilaisia uskonnollisia patsaita, rukousnauhoja, kuvia edesmenneistä rakkaista ja sinne jätetttyjä muita esineitä.

Kuvat: Katja Ritari

Käytävän perällä odottaa sitten varsinainen kaivo, jonka vesi solisee putouksen lailla. Yksi pyhiinvaeltajia paikalle houkutteleva asia on sen veden uskottu parantava voima eli Pyhältä Brigitiltä käydään täällä hakemassa apua erilaisiin vaivoihin.

Kuvat: Katja Ritari

Advertisement

Tietoja Katja Ritari

Filosofian tohtori, Uskontotieteen dosentti, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkija
Kategoria(t): Kelttiläinen kristillisyys nykyään, Matkailu Irlannissa, Pyhä Brigit, Pyhiinvaellus, Pyhimykset Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s