Rock of Cashel, näyttävä linnoitus kalliolla

Yksi Irlannin ikonisimmista historiallisista paikoista on Tipperaryn kreivikunnassa sijaitseva Rock of Cashel, korkealla kallion päällä sijaitseva linnoitus, joka hallitsee ympäröivää maisemaa. Nykyisin monet turistit vierailevat siellä osana Irlannin kierrostaan. Legendojen mukaan Cashel on paikka, jossa Pyhä Patrick, Irlannin käännyttäjäpyhimys, kastoi kuningas Aengusin 400-luvulla. Tarinoiden mukaan Patrick nojasi seremonian aikana piispan sauvaansa huomaamatta, että samalla painoi sauvan terävän pään Aengusin jalkaan. Vasta kasteseremonian loputtua Patrick huomasi Aengusin jalasta vuotavan veren ja kysyi kuninkaalta miksi hän ei ollut päästänyt äännähdystäkään kivusta. Aengus vastasi kuulleensa niin paljon Kristuksen kärsimyksistä ristillä ja samaistuneensa niihin luullen sen kuuluneen osaksi kastetta.

Kuva: Wikimedia commons.

Toisen legendan mukaan Cashelin erikoinen kalliomuodostelma sai alkunsa paholaisen ollessa ajamassa takaa vihollista. Takaa-ajon tuoksinassa paholainen haukkasi lähistön kukkuloista palasen ja sylkäisi sen vihollistaan kohti. Tästä sylkäistystä kallion palasesta muodostui Cashelin kukkula ja noin 30 kilometrin päässä sijaitsevassa Slieve Bloomin kukkulajonossa voi yhä nähdä aukon, joka tunnetaan nimellä ”Devil’s bit” eli paholaisen haukkaus.

Legendojen lisäksi Cashel on myös historiallisesti merkittävä paikka, sillä keskiajalla se toimi Munsterin kuninkaiden hallintopaikkana usean sadan vuoden ajan ennen Normannien invaasiota. Munster oli eteläisin Irlannin neljästä muinaisesta provinssista, joita olivat Munsterin lisäksi Leinster, Connaght ja Uster. 600-900-lukujen välillä Munsteria hallitsi Eóganacht dynastiaan kuuluvat kuninkaat. Vuonna 1101 kuningas Muircheartach Ua Briain lahjoitti paikan kirkolle.

default

Kuva: Wikimedia commons

Cashelin nykyisistä rakennuksista vanhin, 28 metriä korkea pyöreä torni, on peräisin tältä ajalta. Sen sisäänkäynti on 3,8 metrin korkeudessa. Tällaiset pyöreät tornit, joiden oviaukko on hyvin korkealla, ovat tyypillisiä irlantilaisille luostareille. Niitä on säilynyt 65 kappaletta eri puolilla Irlantia ja perinteisesti niiden ajateltiin tarjonneen turvaa viikinkien hyökkäysten varalle. Vaikka tämäkin käyttö on jossain tilanteissa ollut mahdollinen, ensijaisesti ne ovat toimineet kellotorneina ja luostarin vaurauden merkkeinä. On mahdollista, että niiden innoituksena ovat toimineet muualla Euroopassa, esimerkiksi Ravennssa, pyhiinvaellusten aikana nähdyt esimerkit.

Kuva: Wikimedia commons

Cashelin toiseksi vanhin säilynyt rakennelma on niin kutsuttu Cormacin kappeli, jonka rakennutti Munsterin kuningas Cormac Mac Carthaigh. Se valmistui vuonna 1134 eli 4 vuotta ennen Cormacin kuolemaa. Sen arkkitehtuuri on saanut innoitusta manner-eurooppalaisista malleista ja sitä pidetään irlantilaisen romaanisen arkkitehtuurin helmenä. Romaanin tyylihän oli vallalla keskiajan Euroopassa 1000-luvun parin ensimmäisen vuosisadan aikana ennen goottilaisen tyylin kehittymistä. Tyylin nimi Romaaninen tyyli viittaa Roomaan eli kyseessä oli yritys jäljitellä muodoiltaan ja materiaalivalinnoillaan antiikin Rooman rakennustaidetta. Romaaniselle tyylille tyypillisiä ovat pyöreät holvikaaret ja kirkkosalin keskilaivan tynnyriholvi. Sen aikainen rakennustekniikka ei mahdollistanut seinäpinta-alan rikkomista suurilla ikkunoilla vaan seinien oli oltava paksut ja ikkunoiden pienet. Cormacin kappelin arkkitehtuurissa on viitteitä esikuviin sekä Saksasta että Englannista ja Walesistä. Rakennuksessa on mm. kaksi tornia ja niin kutsuttu tympanum eli koristeellinen kaari oviaukkojen yllä. Kappelin sisältä löytyy Kristuksen elämää kuvaavia freskoja, jotka kuuluvat parhaiten säilyneisiin ja varhaisimpiin keskiaikaisiin seinämaalauksiin Irlannissa.

Kuva: Wikimedia commons

Kuvat: Wikimedia commons ja Wikimedia commons

Cashelin kallion toinen monumentaalinen rakennus on 1270 valmistunut ristinmuotoinen katedraali, jonka keskellä on torni. Sen toisessa päässä sijaitsi Cashelin arkkipiispan asunto ja sen sisältä löytyy keskiaikaisia hautamonumentteja ja veistoksia.

Kuva: Wikimedia commons

Rakennusten lisäksi Cashelin nähtävyyksiin kuuluu myös Pyhälle Patrickille omistettu kivinen risti, joka on peräisin 1100-luvulta. Se on kaiverrettu hiekkakivestä ja tyyliltään se ei edusta tyypillistä niin kutsuttua kelttiläistä ristiä, jossa ristin poikkipuita tukee kehä. Sen sijaan Cashelin Patrickin risti jäljittelee ennemminkin eurooppalaisia malleja, joissa ristin pystypuun molemmin puolin ovat pystypilarit kannattelemassa poikkipuita. Ristin toiselle puolelle on kaiverrettu ristiinnaulittu Kristus ja toiselle apotti tai piispa, mahdollisesti jopa Pyhä Patrick itse. Ristin jalustan kaiverruksen on arveltu esittävän mahdollisesti Minotautusta ja labyrinttiä, jälleen kerran todistaen eurooppalaisista vaikutteista.

SONY DSC

Kuva: wikimedia commons

Cashel on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, jos joskus osuu tuohon osaan Irlantia. Se on kiinnostava sekoitus niin maallista kuin kirkollistakin historiaa ja sen kerrostumat kertovat erilaisista tyylisuunnista, mutta mikä yhdistää niitä kaikkia on se, että keskiajan Irlanti ei suinkaan ollut misään umpiossa vaan vaikutteet ja muotisuuntaukset levisivät nopeasti ympäri Eurooppaa.

Advertisement

Tietoja Katja Ritari

Filosofian tohtori, Uskontotieteen dosentti, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkija
Kategoria(t): Matkailu Irlannissa Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s