Kauneutta katsojan silmässä?

Olin viime viikolla työmatkalla Skotlannissa, jossa vierailin sekä Glasgowssa että Edinburghissa. Pidin esitelmän Glasgown yliopistolla ja vierailin siellä Kelvingroven museossa, joka on yksi Skotlannin suosituimpia museoita. Se sisältää sekalaisen valikoiman taidetta, historiallisia esineitä ja luonnontieteellisiä kokoelmia, kuten täytettyjä eläimiä. Olin itse tietenkin kiinnostunein historiallisista kokoelmista ja varsinkin Skotlannin historiaan liittyvistä osioista, mutta myös taidekokoelma teki vaikutuksen. Taideteoksista etenkin Salvador Dalin maalaus Pyhän Johanneksen Kristus ristillä oli vaikuttava.

Esihistoriallista ja keskiaikaista kokoelmaa katsoessani minulle tuli tunne, että myös menneisyyden ihmiset osasivat arvostaa kauneutta esineissään. Esimerkiksi kuvassa olevat Skotlannista löydetyt työkalut noin viiden tuhannen vuoden takaa olivat paitsi varmasti toimivia mutta myös kauniita. Voisi kuvitella, että kivilajit josta ne on valmistettu on valitty ei pelkästään käytännöllisyyttä vaan myös kauneutta ajatellen.

blog1

Nuijan ja kirveen päitä ajalta 2000-3000 eaa.

Kuva: Katja Ritari

Erityisen kauniita olivat nämä kiviset viitisen tuhatta vuotta vanhat pallot, jotka on myöskin löydetty Skotlannista. Ne on selvästi huolella muotoiltu ja koristeltu, mutta niiden käyttötarkoitusta voimme vain arvailla. Olivatko ne jonkinlaisia koristeita vai oliko niillä jonkin käytännöllisempikin tarkoitus?

blog4

Kuva: Katja Ritari

Kierrokseni edetessä viikinkiaikaan ja keskiajalle silmiini osuivat nämä kaksi luusta veistettyä kampaa, jotka kuvaavat hyvin sitä miten myös arkisten käyttöesineiden koristeluun käytettiin aikaa ja vaivaa. Tietenkin kauniisti valmistetut esineet saattoivat samalla toimia myös haluttuina statusesineinä, jotka heijastelivat omistajansa varallisuutta. Mielestäni nämä kammat olivat arkisiksi esineiksi erittäin kauniita varsinkin verrattuna nykyisiin muovikampoihin. Joku on todella nähnyt vaivaa niiden valmistukseen ja koristeluun. Koska arkisetkin käyttöesineet olivat paljon harvinaisempia ja vaivalloisempia valmistaa niitä on varmasti myös arvostettu enemmän kuin nykyisenä tavaran täyteisenä aikana.

Vasemmalla kampa 1100-1200-luvulta ja oikealla kampa 800-1000 -luvulta.

Kuva: Katja Ritari

 

 

 

Tietoja Katja Ritari

Filosofian tohtori, Uskontotieteen dosentti, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkija
Kategoria(t): Esihistoria, Museot, Skotlanti, Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti