Jeditemppeli Skellig Michaelilla

Irlannin lounaisrannikolla sijaitseva Skellig Michaelin luostarisaari on saanut viime aikoina julkisuutta uusimman Star Wars elokuvan ansiosta. Elokuvan lopussa Luke Skywalker löytyy ensimmäisen jeditemppelin raunoiden ääreltä. Todellisuudessa nämä jeditemppelin rauniot ovat varhaiskeskiaikaisen kristillisen luostarin jäänteet.

Skellig Michael sijaitsee reilun 11 kilometrin päässä Iveraghin niemimaasta County Kerryssä. Ivergahin niemimaa on tuttu monille turisteille niemimaan rantoja pitkin kiertävän kuuluisan Ring of Kerryn maisemareitin ansiosta. Turistien on mahdollista myös vierailla kesäaikaan Skellig Michaelilla, joka on ollut Unescon maailmanperintökohda vuodesta 1996. Saari on erittäin jyrkkä ja vaikeakulkuinen ja vielä nykyäänkin sinne pääsee nousemaan maihin ainoastaan hyvällä säällä, joten voi vain kuvitella kuinka eristyksissä siellä keskiajalla asuneet munkit ovat olleet varsinkin syksyn ja talven myrskytuulien puhaltaessa Atlantilta.

Skellig_Michael_wikimedia commons

Kuva: Skellig Michael, wikimedia commons

Tämä eristyneisuus kuitenkin oli juuri se syy miksi munkit sinne hakeutuivat. Syrjäisille saarille lähteminen vastasi varhaiskeskiajan Irlannissa samaa kuin erämaahan vetäytyminen varhaisten kristittyjen parissa. Siellä saattoi omistautua Jumalan palvelemiselle ja mietiskelylle rauhassa maailman hälystä. Lisäksi lähtemällä merelle ja kaukaisille saarille saattoi osoittaa uskonsa asettamalla elämänsä Jumalan armon varaan hyvin kirjaimellisestikin, koska hengissä pysyminen Skellig Michaelin kaltaisella karulla saarella ei varmasti ole ollut helppoa.

Munkit asuivat saarella pienissä kivistä rakennetuissa majoissa Egyptin erämaaisien ja -äitien tapaan yhden yhteisen makuusalin sijaan. Henkensä pitimiksi he kasvattivat suojaisissa kallion koloissa vihanneksia ja pyydystivät kalaa ja merilintuja sekä keräsivät lintujen munia. Juomavetensä he saivat keräämällä sadevettä. Saarella on kuusi kivistä majaa ja kaksi hieman suurempaa kivistä rukoushuonetta, sekä joukko kivisiä ristejä. Saarella arvellaan asuneen korkeintaan kaksitoista munkkia apottinsa kanssa, mikä tietenkin vastaisi symbolisesti myös raamatullisten opetuslasten määrää.

Skellig_Michael_-_cell_E_and_F

Kuva: Skellig Michaelin niin kutsuttuja mehiläispesä-majoja (beehive huts), joissa munkit asuivat. Wikimedia commons

Elokuvan kuvaaminen saarella on aiheittanut myös kritiikkiä, koska kuvausryhmän pelätään aiheuttavan vahinkoa saaren historiallisille monumenteille. Lisäksi monet tahot ovat olleet huolissaan suuren kuvausryhmän ja heitä sinne kuljettaneiden helikopterien aiheuttamasta häiriöstä linnuille. Saarella pesii mm. lunneja, ulappapääskyjä ja pikkuliitjäjiä. Elokuvan myötä myös turistien virta saarelle on kasvanut suuresti, mikä aiheuttaa oman haasteensa sekä alueen luonnon että historiallisten monumenttien kannalta. Joulukuussa 2017 julkaistava elokuvan jatko-osa Star Wars: The Last Jedi, jossa Skellig Michael on edellistä suuremmassa osassa, ei varmasti tule helpottamaan tilannetta lainkaan.

 

Tietoja Katja Ritari

Filosofian tohtori, Uskontotieteen dosentti, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkija
Kategoria(t): Erämaakristillisyys, Luostarit, Matkailu Irlannissa, Merimatkat Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Jeditemppeli Skellig Michaelilla

  1. Paluuviite: Joulukalenteri 2017 – Luukku 13 – Tutkitusti

  2. Paluuviite: Jeditemppeli Skellig Michaelilla – Tutkitusti

  3. Paluuviite: XVIII: Voiman etsijät - TUTKITUSTI.

Jätä kommentti