Pyhän Brigitin päivä

Tänään 1.2. on Pyhän Brigitin päivä. Kuten jo aiemmin kirjoitinkin Brigit kuului ainoana naisena Irlannin kolmen merkittävimmän pyhimyksen joukkioon. Brigitin päivä merkitsee perinteisesti Irlannissa kevään alkua ja lampaiden karitsointikauden alkamista. Brigitin päivä osuu samaan ajankohtaan kuin yksi muinaisen kelttiläisen kalenterin juhlista imbolc, joka merkitsi vuodenkierrossa kevään kasvukauden alkua. Brigitiä on usein pidetty samannimisen esikristillisen jumalattaren krisitillisettynä muotona ja tämä yhtymäkohta pyhimyksen juhlapäivän ja esikristillisen kalenterin merkkipäivän välillä on vahvistanut ajatusta yhteydestä, vaikka esikristillisen imbolcin viettämisen ei tiedetä liittyneen erityisesti jumalatar Brigitiin.

Brigitin päivän viettoon tiedetään 1800-luvulla ja osittain vielä nykyajallakin liittyvän erilaisia perinteisiä tapoja. Yksi yleisimmistä tavoista on niin sanotun Brigitin ristien tekeminen kaisloista tai muusta sopivasta materiaalista. Ripustamalla Brigitin ristejä talon oviin ja ikkunoihin pyrittiin suojautumaan tulipaloilta ja muilta onnettomuuksilta.

Saint_Brigid's_cross

Kuva: Pyhän Brigitin risti

Brigitin päivänä oli myös tapana sekä Irlannissa että Skotlannissa kuljettaa talosta taloon Brigitiksi puettua olkinukkea, joka tunnettiin nimellä Brídeóg. Nukkea kuljettivat valkoiseen pukeutuneet tytöt, jotka symboloivat puhtautta ja viattomuutta. Brídeóg nuken vierailu talossa toi sille onnea tulevaan satokauteen ja talon väki palkitsi sen antamalla kulkueelle jotakin syötävää tai nukelle lisää koristeita. Olen itse nähnyt vielä 1990-luvun puolivälissä tällaisen kulkueen vierailun pubissa Irlannin länsirannikolla Dinglen niemimaalla eräässä pienessä kylässä, joten tapa on ainakin joillain alueilla vielä nykypäivänäkin tunnettu.

Brigin päivänä oli myös tapana ennustaa kevään tuloa, mikä perinteisessä maatalousyhteiskunnassa on tietenkin ollut elinkeinon kannalta merkittävä asia. Kevään merkkejä ennustettiin esimerkiksi siitä milloin käärmeet ja mäyrät ilmestyivät talvikoloistaan.

Brigitin päivä on siis perinteisesti liittynyt suuresti kevään tuloon ja siten kasvukauden alkuun. Tämä sopii hyvin pyhimykselle, joka on tunnettu juuri hyväntekeväisyyteen ja armeliaisuuteen liittyvistä ihmeistään, joissa hän esimerkiksi moninkertaistaa ruokaa ja jakaa sitä köyhille. Kevään satokauden alussa onkin siten ollut sopivaa toivoa suojelusta ja maan hedelmällisyyttä avokätiseltä naispyhimykseltä, jonka monet ihmeet liittyvät ruokaan ja taloudenpitoon.

Advertisement

Tietoja Katja Ritari

Filosofian tohtori, Uskontotieteen dosentti, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkija
Kategoria(t): Esikristillinen perinne, Naiset, Pyhä Brigit, Pyhimykset, Vuodenkierto Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Pyhän Brigitin päivä

  1. Paluuviite: Pyhän Brigit ja jumalatar | Pyhiinvaelluksia

  2. Paluuviite: Lughnasadh – kelttien sadonkorjuun juhla | Pyhiinvaelluksia

  3. Paluuviite: Beltaine, kelttien vappu? | Pyhiinvaelluksia

  4. Paluuviite: Pyhällä kaivolla Irlannissa Osa 2 | Pyhiinvaelluksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s