Hyvää Pyhän Valentinuksen päivää

Tänään 14.2. vietetään ystävänpäivää eli Valentinuksen päivää. Harva kuitenkaan tietää, että Valentinus, jonka juhlapäivästä on tullut rakkauden päivä, on varhainen kristillinen marttyyri eli ensimmäisten kristillisten pyhimysten joukossa. Pyhimysten kunnioittaminen nimittäin sai alkunsa marttyyrien muistamisesta. Valentinus oli 200-luvulla elänyt roomalainen piispa, joka koki martyyrikuoleman. Keskiaikaisen legendan mukaan Valentinus vihki kristittyjä pareja avioliittoon kristittyjen vainojen aikana, mikä selittäisi hän yhdistämisensa romanttiseen rakkauteen.

Pyhimysten kulttiin liittyy ajatus siitä, että heidän maalliset jäänteensä ovat reliikkejä eli pyhäinjäännöksiä, joissa pyhimyksen Jumalalta saama voima tehdä ihmeitä on yhä läsnä tässä maailmassa. Sen vuoksi martyyrien ja myöhempien pyhimysten haudoista tuli paikkoja, joihin kristityt kokoontuivat kunnioittamaan näiden kristillisten sankarien muistoa ja rukoilemaan heiltä ihmeitä. Vähitellen pyhimysten luita alettiin säilyttää niitä varten valmistetuissa kallisarvoisissa lippaissa eli relikvaarioissa. Valentinuksen pääkalloa säilytetään nykyään Roomassa Santa Maria Cosmedinin kirkossa, mutta ainakin osa hänen muista luistaan löytyy yllättäen Dublinista Whitefriar streetin karmeliittakirkosta.

Santa_Maria_in_Cosmedin_(Rome)_Skull_of_St._Valentini_._Valentini

Valentinuksen kallo Roomassa. Kuva: Wikimedia commons

Nämä Dublinissa olevat reliikit löydettiin vuonna 1836 Rooman katakombeista ja niiden todettiin kuuluvan Valentinukselle. Samana vuonna John Spratt niminen irlantilainen pappi ja kuuluisa saarnamies vieraili Roomassa saarnaamassa ja Paavi Gregorius XVI antoi hänelle lahjaksi ja kotiin viemisiksi Valentinuksen reliikit.  Valentinuksen päivänä Whitefriar streetin kirkko Dublinissa on suosittu pyhiinvaelluskohde, jonne rakastuneet parit tai rakkautta etsivät sinkut tulevat rukoilemaan Valentinuksen siunausta.

St-valentine_110921-01

Valentinuksen pyhäinjäännökset Dublinissa. Kuva: Wikimedia commons

Advertisement

Tietoja Katja Ritari

Filosofian tohtori, Uskontotieteen dosentti, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkija
Kategoria(t): Pyhäinjäännökset, Pyhiinvaellus, Pyhimykset Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s