Piispan sauvoja, pyhimysten kelloja ja muita aarteita Irlannin kansallismuseossa

Kirjoitin edellisessä postauksessani vierailustani Irlannin kansallismuseon arkeologian museoon Dublinissa ja erityisesti siellä olevista esihistoriallisista kokoelmista. Tällä kertaa ajattelin keskittyä museon varhaiskeskiaikaisiin aarteisiin. Nämä kokoelmat sijoittuvat museon pysyvässä näyttelyssä osaan, joka on nimetty aarrekammioksi (engl. treasury).

Yksi kokoelman kuuluisimpia esineitä on Ardagh chalice eli Ardaghn malja. Tätä suuremmoisesti koristeltua hopeista maljaa 700- tai 800-luvulta voi hyvällä syyllä kutsua aarteeksi. Malja osoittaa selvästi irlantilaisen varhaiskeskiaikaisen metallityön korkean tason ja siinä on samanlaisia toisiinsa kietoutuneita koristeaiheita kuin samanaikaisissa kuuluisissa irlantilaisissa käsikirjoituksissa kuten Book of Kells. Jopa maljan pohjassa on hienot koristeaiheet. Maljan reunaa kiertävässä koristeessa on apostolien nimet ja luultavasti sitä on käytetty ehtoollismaljana. Malja löytyi vuonna 1868 kun kaksi poikaa kaivoi perunoita pellosta lähellä Ardaghta. Samassa piilossa oli myös yksinkertaisempi kuparinen kuppi sekä neljä viitan kiinnittämiseen käytetettyä rintaneulaa. Nuorin esineistä on ajoitettu noin vuoden 900 paikkeille, mikä voisi viitata siihen, että esineet on piilotettu niihin aikoihin turvaan esimerkiksi viikinkien hyökkäyksiltä.

Kuva: Katja Ritari

Näyttelyssä on esillä myös kolme upeasti koristeltua piispan sauvaa. Ne olivat piispan vallan ja aseman merkkejä ja myös niissä upea kelttiläinen käsityötaide tulee hyvin esiin. Nämä sauvat ovat peräisin 1000-luvulta.

Kuva: Katja Ritari

Näyttelyssä on myös useita pyhimyksiin liittyviä esineitä, joista ehkä silmiin pistävimpiä ja tyypillisiä Irlannille ovat pyhimysten kellot. Tällaisia käsikelloja soittamalla väki voitiin kutsua messuun. Usein niiden uskottiin kuuluneen alunperin jollekin pyhimykselle ja sen vuoksi niitä säilytettiin pyhäinjäännöksinä.

kellotKuva: Katja Ritari

Ehkä kuuluisin näistä kelloista on niin kutsuttu Pyhän Patrickin kello. Nimensä mukaisesti sen uskottiin kuuluneen Irlannin kansallispyhimykselle Patrickille, mutta tosiasiassa kello on peräisin 500-700 -luvulta, kun Patrick puolestaan eli 400-luvulla. Yksinkertaisen kellon suojaamiseksi on vuoden 1100 paikkeilla vamistettu koristeellinen pyhäinjäännöslipas. Pyhäinjäännöslippaat korostavat niiden sisällä säilytettävien pyhäinjäännösten arvokkuutta ja kertovat jotain kirkon vauraudesta ja vallasta keskiajalla. Samalla ne kuitenkin todistavat pyhäinjäännösten merkityksestä ja uskosta niiden ihmeitä tekevään voimaan.

Pyhän Patrickin kello ja sen pyhäinjäännöslipas

Kuva: Katja Ritari

Pyhäinjäännöslippaat voivat olla muodoltaan yksinkertaisia laatikoita, mutta usein ne heijastavat niiden sisällä säilytettävän esineen muotoa kuten yllä olevan Patrickin kellon tapauksessa. Irlannin kansallismuseon kokoelmissa on myös toinen näyttävä esimerkki pyhäinjäännöslippaasta, jonka muoto viittaa sen sisällä säilytettyyn esineeseen. Kyseessä Pyhän Lachtinin pyhäinjäännöslipas, jonka sisällä on säilytetty pyhimyksen käden luuta. Kyseinen pyhäinjäännöslipas on valmistettu noin vuonna 1120 ja sitä säilytettiin Donoughmoren kirkossa County Corkissa. Lachtin on ollut alueen oma pyhimys, josta muuten tiedetään hyvin vähän. Tälläistä pyhäinjäännöstä on voitu käyttää esimerkiksi valojen vannomiseen, parantamisihmeiden aikaansaamiseen tai jopa kantaa mukaan taisteluun suojelemaan omia joukkoja.

Pyhän Lachtinin pyhäinjäännöslipas.

Kuva: Katja Ritari

Advertisement

Tietoja Katja Ritari

Filosofian tohtori, Uskontotieteen dosentti, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkija
Kategoria(t): Matkailu Irlannissa, Museot, Pyhäinjäännökset Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Piispan sauvoja, pyhimysten kelloja ja muita aarteita Irlannin kansallismuseossa

  1. Paluuviite: Keltit näyttely Edinburghissa | Pyhiinvaelluksia

  2. Paluuviite: Suoruumiita ja esihistoriaa Irlannin kansallismuseossa | Pyhiinvaelluksia

  3. Paluuviite: Esineellinen kosketus pyhään keskiajan Irlannista | Pyhiinvaelluksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s