Loch Nessin hirviöstä

Minulla oli kesällä mahdollisuus matkustaa Skotlannin Ylämailla ja Skyen saarella. Vierailin myös Loch Nessin järvellä, joka on kuuluisa hirviöstään. Järvessä legendojen mukaan asuvaa otusta emme valitettavasti nähneet, mutta vierailuni siellä toi mieleeni vanhimman tunnetun maininnan alueella asuvasta vesihirviöstä, joka löytyy 600-luvun lopulla kirjoitetusta Pyhän Columban pyhimyselämäkerrasta.

Loch Ness2JPG

Loch Ness. Kuva: Katja Ritari

Kerroin Columbasta Skotlannin rannikolla sijaitsevan Ionan luostarin perustajasta jo kesäkuussa julkaisemassani kirjoituksessa. Pyhimyselämäkerran kirjoittaja Adomnán kertoo kuinka Columba saapui Ness-joen ylityspaikkaan Piktien hallitsemalla alueella Skotlannissa.  Siellä hän näki joitakin paikallisia asukkaita hautaamassa miestä ja kuuli, että joessa asuva vesihirviö oli hyökännyt uimassa olleen miehen kimppuun hetkeä aikaisemmin. Veneellä apuun rientäneet toverit eivät olleet ehtineet paikalle ajoissa, mutta olivat kuitenkin saaneet miehen ruumiin pelastettua vedestä. Paikallisten ihmetykseksi pyhimys käski erään seurueensa munkeista uimaan vastarannalle hakemaan siellä olevan pienen veneen, jotta seurue pääsisi joen yli. Eräs munkeista, Luigne moccu Min, totteli pyhimyksen määräystä epäröimättä. Munkin ollessa joen puolivälissä veden alla väijyksissä ollut hirviö hyökkäsi häntä kohti kita ammollaan. Kaikkien katsojien jähmettyessä kauhusta, pyhimys kohotti kätensä, teki ilmaan ristinmerkin ja puhutteli hirviötä sanoen: ”Älä mene edemmäs. Älä koske mieheen. Mene heti takaisin.” Pyhimyksen sanat kuullessaan hirviö syöksyi välittömästi pakoon. Luigne puolestaan palasi hetken kuluttua veneen kanssa vahingoittumattomana takaisin. Kaikki rannalla olijat, niin kristityt kuin pakantkin, ylistivät Kristittyjen Jumalaa, joka oli saanut tämän ihmeen aikaan.

LochNess

Näkymä Loch Nessille.  Kuva: Katja Ritari

Tämä tarina sijoittuu Ness-joelle, eikä järvelle, mutta tietenkin on kiinnostavaa, että siinä esiintyy jonkinlainen vesihirviö samalla alueella. Ness-joella tai järvellä elävään hirviöön ei kuitenkaan liity mitään laajempaa keskiaikaista perinnettä. Loch Nessin hirviö sellaisena kuin se nykyään tunnetaan nousi julkisuuteen vasta 1930-luvulla ensimmäisten väitettyjen havaintojen myötä. Tarinat pyhimyksistä ja erilaisista niin maalla kuin vedessäkin elävistä hirviöistä ovat melko yleisiä irlantilaisissa pyhimyselämäkerroissa. Ne osoittavat pyhimyksen voimaa hallita luomakuntaa samalla tavoin kuin kertomukset pyhimysten kohtaamisista erilaisten eläinten kanssa.

Advertisement

Tietoja Katja Ritari

Filosofian tohtori, Uskontotieteen dosentti, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkija
Kategoria(t): Hirviöt, Iona, Pyhä Columba, Pyhimykset, Skotlanti Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Loch Nessin hirviöstä

  1. Paluuviite: Pyhän Columban juhlapäivä | Pyhiinvaelluksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s