Vierailu Dysert O’Deassa

Marraskuisella työmatkallani Irlantiin pääsin vierailemaan ensimmäistä kertaa Dysert O’Dean kuuluisilla luostarin raunioilla Länsi-Irlannissa County Claressa. Paikan nimi Dysert tulee iirinkielen sanasta dísert, joka tarkoittaa yksinäistä paikkaa tai erakkomajaa. Iirinkielinen sana puolestaan on laina latinan erämaata merkitsevästä sanasta desertum. Kristillisessä kontekstissa erämaa tuli merkitsemään paikkaa, johon erakko voi vetäytyä kauas asutuksesta omistautuakseen jatkuvalle rukoukselle ja Jumalan palvelemiselle kaukana maailman melusta ja häiriöistä. Paikannimen O’Dea puolestaan viittaa aluetta keskiajalla hallinneeseen O’Dean sukuun (iiriksi Deághaidh), jonka 1400-luvulla rakennettu tornimainen linna sijaitsee luostariraunioiden läheisyydessä.

Dysert O’Dean luostarin perustajana pidetään Pyhää Tolaa, josta ei ole säilynyt juurikaan tarkempia tietoja. Joidenkin lähteiden mukaan hän kuoli vuonna 738. Tämä tekee hänestä harvinaisen irlantilaisen pyhimyksen, sillä suurin osa irlantilaisista pyhimyksistä eli ennen vuotta 640. Tolan juhlapäivä on 30. Maaliskuuta ja hänelle kuuluneeksi väitettyä piispansauvaa säilytetään Irlannin kansallismuseossa Dublinissa. Kansanperinteessä hänet tunnettiin erityisesti hammaskipuun auttavana pyhimyksenä ja Dysert O’Deassa olevan kivisen ristin palasen uskottiin auttavan kipeään hampaaseen, jos se asetettiin särkevään kohtaa vasten.

IMG_1842IMG_1840IMG_1841

Tämä 1100-luvulta peräisin oleva kivinen risti onkin yksi Dysert O’Dean näyttävimmistä nähtävyyksistä. Se seisoo yksinään hieman erillään kirkosta pellon laidassa. Ristin yläosassa in ristiinnaulittu Kristus ja sen alapuolella piispan, mahdollisestä Pyhän Tolan, kuva. Ristin takapuoli ja sivustat on koristeltu tyypillisillä irlantilaisilla yhteenpunoutuneilla kuvioilla. Cromwellin sotilaat kaatoivat ristin, mutta O’Dean suvun edustaja korjasi sen myöhemmin käyttäen ristin jalustaan kiviä viereisestä kirkosta. Tämä viittaa siihen, että kirkko ei enää tuolloin ollut käytössä.

IMG_1843IMG_1875IMG_1876

Ristin lisäksi Dysert O’Deasta löytyvät myös pääosin 1100-luvulta peräisin olevat kirkon rauniot, sekä 1000-luvun lopulla rakennettu pyöreä torni. Kirkon kerrotaan olevan Pyhän Tolan alkuperäisen luostarin paikalla. Alkuperäinen luostari on todennäköisesti ollut puusta rakennettu ja se on korvattu myöhemmin kivisillä rakennuksilla.

IMG_1845IMG_1846  IMG_1853

Kirkon huomiota herättävin yksityiskohta on komea romaaniseen tyyliin koristeltu oviaukko, jota reunustavat kiveen kaiverretut päät.

IMG_1850 IMG_1852

Kirkon vieressä sijaitseva pyöreä torni on tyypillinen irlantilaisille luostareille. Sen arvioidaan alunperin olleen noin 30 metriä korkea, mutta nykyään vain noin kolmannes siitä on jäljellä. Tornia on vahvistettu 1500-luvulla linnoitustarpeisiin ja se kärsi 1651 suuria vahinkoja Cromwellin joukkojen tykistötulessa. Tällaisia 800- ja 1100-lukujen välillä rakennettuja pyöreitä torneja arvellaan olleen Irlannissa noin 120. Niiden alkupäräisestä tarkoituksesta ei ole tutkijoiden keskuudessa yksimielisyyttä. Niiden on arveltu toimineen joko kellotorneina tai luostarinväen suojapaikkana hyökkäyksen varalta tai mahdollisesti molempina. Tornien ovi on yleensä jonkin verran maan pinnan yläpuolella, niin että niihin on pitänyt kiivetä tikkaita pitkin. Tämä ei kuitenkaan välttämättä johdu puolustuksellisista syistä, vaan liittyvät tornien rakenteisiin. Niissä on tyypillisesti hyvin pienet perustukset ja maan tasalla sijaitseva ovi heikentäisi rakennuksen kestävyyttä huomattavasti.

IMG_1861

Tyypilliseen irlantilaiseen tapaan hautaaminen Dysert O’Deahan on jatkunut pitkään kirkon raunioitumisen jälkeenkin ja jopa kirkon raunion sisäpuolella sijaitsee aivan uusiakin hautoja.

IMG_1854

Kirkon ympärillä on myös hautausmaa ja ihmettelin hetken joidenkin hautojen sijaintia erikoisesti hautausmaan muuria kohti. Hautakivien oudon suunnan tietenkin selittää niiden sijainti kohti itää ja siten Kristuksen toista tulemista.

IMG_1872

Silmiimme osui myös muista helposti erottuva pienen lapsen hauta, jonka ympärillä oli suuri määrä pienten lasten leluja. Tämä koskettava hauta kuuluu mahdollisesti mustalaisia muistuttaviin travellereihin kuuluvan perheen lapselle. Travellereiden haudoille tyypillistä on suuri koristeellisuus ja kuolleen kuvan painaminen hautakiveen.

IMG_1862 IMG_1863

Vierailimme Dysert O’Deassa auringonlaskun aikaan ja istuimme lopuksi ystäväni kanssa ristin juurelle ihailemaan auringonlaskua läheisten kukkulaiden taake ja nauttimaan teetä termoskannusta sekä eväänä olleita keksejä. Paikka oli todella tunnelmallinen ja voin kuvitella keskiaikaisten munkkien myös nauttineen sen kauneudesta ja rauhasta.

IMG_1881 IMG_1882

Advertisement

Tietoja Katja Ritari

Filosofian tohtori, Uskontotieteen dosentti, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkija
Kategoria(t): Erämaakristillisyys, Matkailu Irlannissa, Pyhimykset Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s