Benediktiinimunkkien vieraana

Olin viime marraskuussa työmatkalla Irlannissa ja minulla oli mahdollisuus viettää yksi yö Limerickin lähellä sijaitsevassa Glenstal abbeyn benediktiiniluostarissa. Glenstalissa asuu tällä hetkellä kolmisenkymmentä veljeä ja pari noviisia. Luostarin yhteydessä on myös poikien sisäoppilaitos, jossa munkit opettavat. Glenstalin vierailla on mahdollisuus osallistua päivittäisiin rukoushetkiin kirkossa ja nauttia munkkien gregoriaanisesta kirkkolaulusta, jota he ovat myös julkaisseet äänitteinä. Yksi rukoushetkistä päivittäin on latinaksi, muut englanniksi. Vieraat myös nauttivat päivällisen munkkien kanssa ruokasalissa, jossa ei ruokailun aikana saa keskustella, vaan yksi munkeista lukee perinteiseen tapaan kirjaa ääneen. Yllättävää kuitenkin on, että munkkien ruokailun aikana lukema kirjallisuus ei suinkaan ole luonteeltaan uskonnollista, vaan viimeksi siellä käydessäni menossa oli Tudorien ajan historiaa käsittelevä teos. Muun ajan vierailijat voivat nauttia ulkoilusta luostarin puutarhasta, sekä vetäytyä lueskelemaan takkatulen ääreen vierasmajan viihtyisään oleskeluhuoneeseen. Vieraat voivat myös halutessaan varata aikaa keskusteluun munkkien kanssa. Luostarissa on myös kokoelma vanhoja venäläisiä ikoneita, joita esitellään pyynnöstä vieraille. Ikonit ovat ilmeisesti päätyneet Irlantiin Venäjän vallankumouksen aikaan jonkun aatelisen matkassa. Jostain syystä ortodoksiset ikonit tuntuivat sopivan aivan hyvin katolisen luostarin tunnelmaan.

IMG_1782IMG_1784

Kuvat: Katja Ritari

Glenstalin vierasmaja on todella viihtyisä ja kaikin mukavuuksin varusteltu. Lisäksi luostarin mailta kauempaa metsän keskeltä löytyy puisia yhden hengen ”erakkomajoja” (”God pods”) joihin pitempään asuvat vierailijat voivat vetäytyä harjoittamaan hiljaisuutta omassa rauhassaan.

Marraskuu ei toki ole Irlannissakaan kuukausista säiden puolesta miellyttävin, mutta saimme silti ihailla kukkia puutarhassa ja pääsimme nauttimaan luostarin omista puista poimittuja päärynöitä.

IMG_1802IMG_1819IMG_1817

Kuvat: Katja Ritari

Glenstalin luostari on perustettu 1800-luvulla rakennetun linnan maille ja luostarin puutarha on peräisin siltä ajalta. Linna itsessään toimii nykyään luostarin yhteydessä toimivan sisäoppilaitoksen päärakennuksena.

Glenstalin kirkko on yksinkertaisuudessaan vaikuttava ja varsinkin illan rukoushetkissä hämärän ja munkkien laulun täyttäessä kirkon tunnelma on koskettava.

IMG_1813IMG_1781

Kuvat: Katja Ritari

Luostarin munkeista osa toimii opettajina luostarin koulussa, yksi taas vastaa vierasmajasta ja osa toimii esimerkiksi tutkijoina. Luostarilla on myös oma maitotila, jota yksi munkeista johtaa. Aamiaisella nautimme vierasmajasta vastaavan munkin valmistamaa maukasta puuroa. Munkit kierrättävät tehtäviä ja edellisellä vierailullani kymmenisen vuotta aikaisemmin sama munkki oli luostarin apotti. Vierasmajan seinillä roikkui vaikuttavia suurikokoisia uskonnollisia maalauksia, jotka olivat erään lahjakkaan munkin Veli Emmaus O’Herlihyin maalaamia.

IMG_1783

Kuva: Katja Ritari

Glenstalin munkit tuntuvat olevan hyvin avarakatseisia mitä erilaisiin hartauselämän muotoihin tulee, sillä luostarissa järjestetään perinteisempien retriittien lisäksi silloin tällöin myös eri uskontoperinteistä ammentaviin meditaatiotekniikoihin liittyviä kursseja ja hiljentymishetkiä.

Glenstal on ihana vierailukohde rauhaa ja hiljentymistä kaipaavalle matkalaiselle. Sellaisena se kuitenkin on myös hyvin suosittu. Omalla vierailullani yllätyin siitä, että jopa marraskuussa ja keskellä viikkoa vierasmaja oli täynnä. Luostari suosittaa maksuksi 70€/vuorokausi, mutta maksu suoritetaan anonyymisti käteisellä ruskeissa kirjekuorissa vierasmajan seinässä olevaan postilaatikkoon, joten jokainen voi maksaa omantuntonsa mukaan.

Luostarin munkkien laulua voi kuunnella täältä.

Luostarin kotisivut löytyvät täältä.

Tietoja Katja Ritari

Filosofian tohtori, Uskontotieteen dosentti, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkija
Kategoria(t): Luostarit, Matkailu Irlannissa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Benediktiinimunkkien vieraana

  1. Paluuviite: Pyhällä kaivolla Irlannissa | Pyhiinvaelluksia

  2. Paluuviite: Pyhällä kaivolla Irlannissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s